XPNDR

versterk je netwerk met data en inzicht

De filosofie van XPNDR.

Toen je drie jaar oud was hield je op met nieuwe hersencellen maken. Dus waarom ben je dan nu slimmer dan je toen was?

Omdat ons vermogen om te denken niet bepaald wordt door de grootte van onze hersenen, maar door de manier waarop die hersencellen met elkaar verbonden zijn: de netwerkstructuur.

Organisaties zijn niet anders. De verbindingen tussen mensen zijn net zo belangrijk als hun individuele vaardigheden en doelen. Sterker nog, de organisatie is het netwerk.

Als je het netwerk leert begrijpen, kan je het verbeteren.

Het probleem is alleen: hoe weet je welke netwerkstructuur je organisatie heeft? Een organogram is een rudimentaire benadering. Om te begrijpen wat er van dag tot dag gebeurt moet je analyseren welke verbindingen en processen er werkelijk zijn.

Dat is wat XPNDR doet:

We verwerken communicatiedata en maken er met complexe algoritmes een dynamisch netwerkmodel van. Daarna passen we analytisch gereedschap toe, gebaseerd op de state-of-the-art uit de wiskunde, computerwetenschappen, en kunstmatige intelligentie.

De output wordt vertaald naar grafieken en beschrijvende teksten, in een interactief dashboard.

Het resultaat: XPNDR geeft inzichten en onderbouwde aanbevelingen die op maat gemaakt zijn voor uw organisatie.

Use cases.

  • Efficiëntie verhogen.

    Inefficiënte communicatie is een groot probleem voor veel organisaties. Doordat werknemers de organisatie niet optimaal kennis delen wordt vaak veel werk onnodig dubbel gedaan, en zijn werknemers vaak lang bezig om de juiste persoon te vinden.

    XPNDR helpt door teams en individuen te laten zien welke verbindingen in het netwerk ze nu missen, en helpt ze die contacten zo optimaal mogelijk te versterken.

  • Teams verbinden.

    Als een organisatie groeit loop je onvermijdelijk tegen het probleem aan dat verschillende teams los van elkaar komen te staan. Communicatie neemt af en loopt trager, waardoor diensten en producten duurder worden, en minder competitief. XPNDR identificeert wat de knelpunten in de communicatieflow zijn, en welke verbindingen versterkt zouden moeten worden. Dat gebeurt op basis van netwerkanalyse en algoritmische matchings: zo zorgen we ervoor dat invloed en expertise elkaar op de optimale manier vinden.

  • Een goede start.

    Wanneer je een nieuwe leidende rol op je neemt is het belangrijk dat je de organisatie en de omgeving snel leert navigeren. XPNDR helpt hierbij, door de landkaart te maken: Waar zitten de netwerkers, de autoriteiten, de mensen die iets gedaan krijgen? Welke processen lopen er? Wat zijn de kritieke paden?

    Zo weet je snel waar je staat, en wat de gebaande paden en sluiproutes zijn.

  • Thuiswerken.

    Werknemers met een sterk sociaal netwerk binnen een organisatie functioneren op alle vlakken beter: hun welzijn, productiviteit, en tevredenheid worden er sterk door beïnvloed.

    Tegelijkertijd is het door de opkomst van thuiswerken voor managers een steeds grotere uitdaging om hun teams betrokken te houden. XPNDR helpt door werknemers inzicht te geven in hun eigen netwerkpositie, en ze effectief aan te sporen de juiste nieuwe contacten te leggen, zodat hun netwerk sterker wordt en groeit, ongeacht waar ze werken.

  • Talent behouden.

    Getalenteerd personeel trekt vaak meer werk aan dan ze gelukkig maakt, en de realiteit is dat veel van dat werk vaak niet bij hen terecht had moeten komen. Het resultaat: je beste werknemers gaan op zoek naar iets anders, of raken overbelast. XPNDR helpt je te ontdekken waar in je organisatie de balans in gevaar is, zodat je de juiste aanpassingen kan maken voordat het een probleem wordt.

  • Voorbereid op het ergste.

    In tijden van crisis moet je snel kunnen reageren en maximaal flexibel zijn. Weten wie er binnen je organisatie beschikbaar zijn en wie de vereiste kwaliteiten hebben is dan van levensbelang.

    XPNDR gebruikt state-of-the-art AI forecasting modellen om interne waarschuwingssignalen zo snel mogelijk op te pikken.

    Daarnaast geeft XPNDR je de inzichten die je nodig hebt om een crisisteam samen te stellen en het werk goed te verdelen.

Screenshots

Het proces.

Intake.

We beginnen gewoon met een gesprek: Welke processen wilt u beter begrijpen? Welke verbeteringen wilt u behalen? Welke data is beschikbaar?

Op basis daarvan maken we samen een concreet specificatie voor XPNDR die aansluit op de wensen en vereisten van uw organisatie.

Data verzamelen.

Om het interne netwerk te analyseren hebben we data nodig. Metadata, om precies te zijn: data die processen beschrijft zonder over de inhoud ervan iets weg te geven. Iedere organisatie verzamelt al metadata: uit e-mails, kalenders, Slack, Teams, het ticket-systeem van uw helpdesk.
We anonimiseren en versleutelen de metadata om dataveiligheid en privacy te waarborgen.

Daarnaast gebruikt XPNDR externe data die relevant is voor het functioneren van het communicatienetwerk. Bijvoorbeeld meteorologische data, demografische data, en data over de economie en het nieuws.

Model-constructie.

XPNDR maakt van de data een dynamisch netwerkmodel van de communicatiestromen. Dat model is een weergave van de stromen die de processen in uw organisatie beschrijven. Vergelijk het met een film van alles wat er in de afgelopen jaren in uw organisatie gebeurd is. Voor een mens is het veel te ingewikkeld om het het blote oog te begrijpen: er gebeurt te veel tegelijkertijd. Maar daar hebben we dan ook XPNDR voor.

Analyse.

Nu wordt het leuk: XPNDR gebruikt een breed scala aan algoritmes om verschillende eigenschappen uit de data te berekenen. Het gebruikt ingewikkeld gereedschap zoals spectrale decomposities, harmonische functies, en neurale netwerken om de belangrijkste eigenschappen uit het netwerkmodel te halen, zoals:

  • Hoe lopen de stromen in uw organisatie. Wat zijn de bottlenecks? Waar is de stroming inefficient?

  • Wie zijn de sleutelrollen (of teams) in uw organisatie?

  • Waar ligt het initiatief? Waar zitten de experts?

Resultaten.

XPNDR destilleert de data eerst tot een grote set getallen. Daarna maakt het er bruikbare informatie van: De inzichten worden weergegeven in een dashboard, en beschrijft wat er te zien is in gewone-mensentaal. Geen formules of computercode, maar begrijpelijke observaties, grafieken, en praktische aanbevelingen waar iedereen mee uit de voeten kan.

 

Interesse in een live demo van XPNDR?

Neem gerust contact met me op!

tim@xpndr.nl